VVE Peuteropvang Saturnusstraat | 2 - 4 jaar |

Peuteropvang
Peuters zijn misschien wel de mooiste, kleine eigenwijsjes op de wereld. Ze willen namelijk het liefst alles ‘zelluf’ doen. En dat maakt hen tot een bijzondere groep om mee om te gaan. Het ontdekken van de eigen mogelijkheden stimuleren we op onze peuteropvang volop. Spelenderwijs geven we vaardigheden mee die jouw peuter straks als kleuter nodig heeft.

Vriendjes maken
Een peuteropvang is een veilige plaats voor je zoon of dochter om te leren spelen en om te gaan met andere kinderen. Je kind leert dat er nieuwe mensen in je leven kunnen komen. Dat je daarmee een band opbouwt en soms ook weer afscheid van moet nemen. Je kind kiest bij ons vriendjes en ervaart hoe het is om zelf wel of niet gekozen te worden. Belangrijke lessen die je kind vooruit helpen in zijn of haar leven.

Liefdevolle medewerkers
De peutertijd is belangrijk voor de manier waarop je kind zich ontwikkelt op sociaal en emotioneel vlak. Je kind leert in deze periode oog te hebben voor hoe een ander zich voelt. Hij leert ook een ander een handje te helpen en te luisteren naar anderen. Als het nodig is, ondersteunen onze pedagogisch medewerkers je peuter hierbij. Met veel geduld en liefde staan ze voor je kind klaar. Ze zijn opgeleid om de juiste dingen te doen en woorden te vinden bij gevoelde emoties van je kind. Zo weet je peuter een volgende keer beter te reageren als een situatie of emotie zich opnieuw voordoet. Uiteraard zijn wij hartstikke trots op jouw peuter als het een volgende keer goed gaat!

'Zelluf doen'
Peuters doen graag alles ‘zelluf’. Dat gedrag sporen wij aan, want het helpt je kind sneller zelfstandig te worden. Natuurlijk kost een handeling dan soms wat meer tijd, maar door je kind dingen zelf te laten proberen, wordt hij zelfstandig, zelfbewust en trots. Allemaal zaken die een mens gelukkig maken.

Wat hoort en wat niet?
Peuters leren van elkaar en dagen elkaar uit. Onze peuteropvang is een perfecte plaats voor kinderen om te leren. Je kind krijgt bij ons de ruimte voor zijn eigen spel, maar leert ook samen spelen. Dat is voor peuters niet altijd makkelijk. Ze moeten nog leren dat de wereld niet alleen om hen draait.

Wat leert je peuter zoal?
Bij ons leert je peuter voor zichzelf opkomen en zijn eigen mening vormen. Maar ook dat hij niet altijd zijn zin krijgt, geen speelgoed mag afpakken en moet vragen of hij ergens mee mag spelen. Bijten, schoppen en slaan zijn bij ons uit den boze. Deze fatsoensnormen lijken logisch voor een volwassene, maar een peuter moet dit nog allemaal leren.

We stimuleren de ontwikkeling van kinderen spelenderwijs en bereiden ze voor op de basisschool. Zo leren wij ze onder meer hoe ze hun eigen jas aantrekken, zelfstandig naar de wc te gaan, maar ook helpen we ze met tellen en het leren herkennen van kleuren. En wat we niet mogen vergeten, leren kinderen veel in de groep. Zo ontdekken ze hoe ze op hun beurt moeten wachten en andere kindjes kunnen helpen. 

De inzet van onze pedagogisch medewerkers
Bij het bepalen van de groepsgrootte en het inzetten van onze pedagogisch medewerkers houden wij ons aan de wet- en regelgeving. Op het informatiebord kunt u zien welke pedagogisch medewerkers en stagiaires op welke dag op de groep zijn. Bij ziekte en verlof zal de vaste pedagogisch medewerker vervangen door een inval medewerker en wordt u hier ’s ochtends van op de hoogte gebracht op de groep.

 De vaste medewerker van de peuteropvang groep op de Saturnusstraat is:

-          Annet